- Hepatomegali veya karaciğer iltihabı olarak da bilinen durum; karaciğer büyümesi sonucu ortaya çıkar. Buna ek olarak, karaciğer büyümesinin çok çeşitli belirtileri vardır.
Günümüzde bu hastalık oldukça yaygındır. Bu durumu nasıl tespit edeceğinizi bilmek için bugünkü yazımızı okumanızı öneriyoruz. Hadi başlayalım!
- Karaciğerin görevleri nelerdir?
Karaciğer vücudu toksinlerden arındırmaktan sorumludur. Karaciğerin bazı görevleri aşağıdaki gibidir:
Toksinlerden arındırma
Farklı enfeksiyon türlerine karşı mücadele etmek
Vitamin ve enerji depolanması
Sindirim aktivitesi için gerekli olan safra maddesini salgılamak
Kanı temizlemek.
Karaciğer büyümesi ne anlama gelir?
Hepatomegali olarak da bilinen karaciğer iltihabı sadece karaciğerin büyümesi anlamına gelmez.
Ayrıca karaciğer, birçok komplikasyona yol açabilecek normal sınırlarını aşmış olduğu anlamına da gelir. Aynı zamanda, diğer organlar da karaciğer hastalandığında sanki tüm vücut hasar görmüş gibi çalışmayı bırakır.
Karaciğerin iltihaplı olup olmadığını anlamak kolay olmasa da, sorun daha da kötüleşmeden önce vücudunuzun verdiği sinyallere dikkat ederek hastalığı ilk safhalarda tespit edebilirsiniz.
1. Ağrı
Başlangıçta ağrı çok hafif olsa da, gün geçtikçe daha da şiddetlenir. Bu acıyı karakterize eden şey konumudur. Karaciğer büyümesinden kaynaklanan ağrı her zaman karnınızın sağ üst kısmındadır.
2. Ateş
Ateş, enfeksiyonlar, virüsler veya bakteriler nedeniyle vücudunuzun sağlığında bir değişiklik meydana geldiğini gösterir. Eğer ateşiniz düşmüyorsa, bu; vücudunuzda bir şeylerin doğru gitmediği anlamına gelir.
Eğer ateşiniz düşmüyorsa, bu; vücudunuzda bir şeylerin doğru gitmediği anlamına gelir. Eğer karaciğer büyümesi sorununuz varsa belirli aralıklarla ateşlenmeniz normaldir.
3. Sarılık
Sarılığın karaciğer sağlığınızla bağlantısı vardır. Karaciğeriniz hasta ise, derinizin ve gözlerinizin sararmaya başladığını fark edeceksiniz. Bu işarete de dikkat edin.
4. Mide bulantısı
Karaciğerin vücudunuzun işleyemediği toksinleri ve maddeleri ortadan kaldırmaktan sorumlu olduğunu unutmayın. Karaciğeriniz düzgün çalışmazsa, aşırı miktarda yağı, tuzu, unu ve hatta çok baharatlı yiyecekleri sindirmek zor olacaktır. Bunun sonucunda da, mide bulantısı ve genel bir rahatsızlık hissi yaşayabilirsiniz.
5. Dışkı
Dışkı ve idrarı inceleyerek vücudun sağlık durumu hakkında bilgi edinilebilir. Hoş bir görünüm olmasa da, birkaç saniyeliğine durup gözlemlemek iyi bir fikirdir.
Karaciğer görevini yerine getiremediğinde, dışkınızın rengi açık, hatta beyaz olabilir. Aynı zamanda, idrarın rengi de çok koyu olabilir ve asidik özelliğe sahip olabilir.
6. Ağızda kötü bir tat
Vücuttan atılması gereken toksinler ve maddeler yüzünden ağzınızın tadı değişebilir. Bu durumun sonucunda da, ağzınızda kökü bir koku ve kötü bir tat meydana gelir.
Karaciğer büyümesinin nedenleri nelerdir?
Karaciğer, vücudunuzdaki tüm süreçlerle bağlantılı olan bir organ olduğundan karaciğer iltihaplanmasının birçok olası nedeni vardır:
Aşırı alkol tüketimi
Hepatitten kaynaklanan enfeksiyonlar
Bakteriyel enfeksiyonlar
İlaç zehirlenmesi
Yağlı karaciğer
Aşırı kilolu olmak