Yapılan araştırmalar, alzheimer ve demans teşhisi alan kişilerin teşhisten on yıl önce yaşadıkları belirtileri ortaya koydu. Cambridge bilim insanlarına göre, teşhisten tam dokuz yıl öncesinde ortaya çıkan problem çözme ve hafıza testlerinde kötü performans alzheimer hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğunu gösteriyor. İşte en korkulan hastalıklardan biri olan alzheimer ile ilgili merak edilenler…
Bu durum erken tarama testlerinin alzheimerı önlemedeki önemini ortaya koydu. 40-69 yaşları arasındaki yarım milyon katılımcının verileri analiz edildi.
Katılımcılar, sağlık testlerinin yanı sıra, problem çözme, hafıza, reaksiyon süreleri ve kavrama gücü gibi bir dizi testten de geçtiler. Kilo kaybı ve alımı ve düşme sayısı hakkında da bilgi toplandı. Bu testler, daha sonra beş ila dokuz yıl önce toplanan bilgilerle karşılaştırıldı.
Alzheimer geliştirmeye devam eden insanlar, problem çözme görevleri, tepki süreleri, sayı listelerini hatırlama, ileriye dönük hafıza (daha sonra bir şeyler yapmayı hatırlama yeteneğimiz) ve çift eşleştirme söz konusu olduğunda sağlıklı bireylerden daha düşük puan aldı.
Araştırmalar, bu durumun frontotemporal demans olarak bilinen daha nadir bir bunama türü geliştiren insanlar için de geçerli olduğunu gösterdi.
Alzheimer’s & Dementia dergisinde yayınlanan bulgulara göre, Alzheimer geliştirmeye devam edenlerin önceki 12 ayda düşme yaşama olasılığı sağlıklı yetişkinlere göre daha yüksekti.
Cambridge Üniversitesi’nden Dr Nol Swaddiwudhipong şunları söyledi: “Hastaların geçmişlerine dönüp baktığımızda, semptomları bir teşhis koymaya yetecek kadar belirgin hale gelmeden birkaç yıl önce bazı bilişsel bozulmalar gösterdiklerini gördük.
Araştırma, risk altındaki kişilerin, örneğin; 50 yaş üstü, yüksek tansiyon hastası, hareketsiz bir yaşa sürdürenlerin taranmasını ve risklerin azaltılmasını hedefliyordu.
Bunama veya Parkinson hastalığı gibi diğer nörodejeneratif hastalıklar için çok az etkili tedavi olması erken teşhisin önemini gösteriyor.
Uzmanlar, etkili tedavi yöntemlerinin az olmasının nedenini hastalığın genellikle yalnızca semptomlar ortaya çıktıktan sonra teşhis edilmesinden, oysa altta yatan sorunun yıllar, hatta on yıllar önce başlamış olabileceğinden kaynaklandığını öne sürüyor.
Şimdiye kadar, beyin fonksiyonlarındaki değişiklikleri semptomların başlamasından önce tespit etmenin mümkün olup olmadığı belirsizdi. Uzmanlar, sağlıklı yetişkinler arasında da farklılıklar olduğunu öne sürerek, insanların sayılar gibi belirli şeyleri hatırlamakta sorun yaşamaları durumunda gereksiz yere endişelenmemeleri gerektiğini söyledi. Ancak endişeleri olan herkesin mutlaka bir uzmana danışması gerekiyor.
Demans, hafızayı, düşünceyi ve davranışı etkileyen bir dizi ilerleyici nörolojik bozukluğu (beyni etkileyenler) tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Alzheimer hastalığının en yaygın olduğu birçok bunama türü vardır.
Kahvenin içine mutlaka ekleyin! Bilim insanları açıkladı:
Bazı insanlar farklı demans türlerinin bir kombinasyonuna sahip olabilir. Hangi tür teşhis konulursa konsun, herkes bunamayı kendine özgü bir şekilde yaşayacaktır.